Orienteringsskytte
Välkomna till Täby OK:s sida gällande Orienteringsskytte. Nedan följer en beskrivning över hur denna gren inom orienteringen utövas och vilka grenar och regler som finns. Om du blir intresserad av att testa så klicka på kontakt i menyn till vänster. Rekommendationen är att börja med digitalt skytte, luftgevär och sedan övergå till skytte med ammunition under övervakning av ledare. Klubben har en stående tid på skjutbanan i Brottby på måndagar kl 16-20. Observera dock att den under 2020-2022 är under ombyggnad vilket kan innebära begränsningar i tillgång på skjutvallen.
Grundregler
Orienteringsskytte består av delmomenten skytte och fri orientering, samt i klassisk distans även punktorientering.
Fri orientering/ klassisk
I detta moment ska deltagaren löpa en orienteringsbana, distansen varierar från tävling till tävling men arrangören skall anpassa banorna efter en beräknad löptid vilket beror på vilken gren som utförs. Den beräknad löptiden är könsneutral vilket innebär att löpdistansen varierar men samma tävlingstid mellan vinnaren av dam- respektive herrklassen är något arrangören ska eftersträva.
Skjutmomentet
Skjutmomentet som genomförs går till så att man skjuter med skidskyttevapen (.22 long) på självmarkerande mål enligt samma principer som i skidskytte. Varje miss ger ett straff antingen i form av straffrunda eller tidstillägg. Beträffande avstånd till måltavla, storlekar av träffpunkter så används samma regler som vid skidskytte, (50 m från skjutmatta till måltavlan, träffpunkten utgörs av en cirkel med diametern 4,5 cm i liggande och 11,5 cm i stående). För att inte skada sig själva eller vapnet så är det förbjudet att springa med vapnet i sele i skogen, istället ska vapnet stå uppställt på skjutvallen och används enbart i skjutmomentet.
Punktorientering
Punktorienteringen genomförs efter en snitslad bana och är cirka tre km lång. I startögonblicket erhålls en karta med endast starten inritad. Utefter banan finns det punkter (terrängföremål) vars läge man skall ange på sin karta med ett nålstick. Normalt ska det finnas tio punkter (fem punkter i banan och fem punkter utom banan som siktkontroller). För varje millimeter fel får man en minuts tidstillägg.