Dela nyhet
Nytt avgiftsystem införs
22 dec 2020 4 kommentarer
Styrelsen beslutade på styrelsemötet den 12 december att, från och med verksamhetsåret 2021, tillämpa ett nytt avgiftssystem för tävlande, i princip på det sätt som beskrevs i nyheten på hemsidan daterad 25/11. Nyheten fick några kommentarer som gör att styrelsen vill förtydliga motivet för förändringen.
Det nya systemet genomförs inte för att öka klubbens intäkter. Det genomförs huvudsakligen dels för att få ett system som tydligare kopplar klubbens intäkter och kostnader som kommer från vårt tävlande och dels för att få ett system som lättare går att justera vid kommande förändringar av startavgifterna. I nyheten från den 25/11 angavs att vuxna från 26 års ålder skulle stå för 60 kronor per start. Det ändrar vi nu till 40 kr som innebär en bedömd oförändrad intäkt för klubben. Motivet för justeringen är att klubbens ekonomi gått över förväntan Coronaåret 2020.
Styrelsen har noterat, att flera medlemmar vill, att klubben ska ersätta medlemmar för klubbarbete. Styrelsen avser att ta upp frågan på kommande årsmöte, då styrelsen bedömer att den är av stor vikt både ur principiell som ekonomisk synvinkel.
Kommentarer
Åsa Bergström 7 jan 2021
Noterar i sista stycket att flera personer vill ha betalt för arbete i klubben. Håller med om att detta - i en ideell förening - är en viktig princip att diskutera. Tycker detta är intressant av flera anledningar. Varför vill man ha betalt t ex för att vara ledare? För att det är så i andra föreningar? För att man måste avstå arbete och därför behöver bli kompenserade ekonomiskt? För att man gör så mycket personliga utlägg (kör bil, kopierar på sin privata kopiator osv)? För att det tar så mycket av ens fritid så jag tycker det är som ett jobb?
Samtidigt kräver klubben att man ska ställa upp och hjälpa till med jour och Skavlötenservering t ex - vilket är rimligt i en ideell förening. Här har det, som jag förstått från klubbkollegor, inte varit acceptabelt/godkänt att "köpa sig fri" om man inte tycker att man har möjlighet (jämför frågorna om varför man vill ha betalt ovan) att "offra" en helg på att stå i cafét. Så å ena sidan diskuteras att avlöna vissa tjänster, och å andra sidan ska andra uppdrag utföras utan betalning, och man får inte heller betala sig ur det.
Sen finns det flera olika ekonomiska aspekter för klubben för allt detta, vilket jag förstår. Men det jag vill säga till styrelsen är att tänka och diskutera brett när man ska diskutera frågan om vilka tjänster man avkräver av medlemmar och vilka som i så fall ska avlönas. Gränsdragningen kan bli lurig.
Åsa Bergström 7 jan 2021
Och - insåg att det lät grinigt i mitt första stycke kanske :) - varför jag undrade är att det är viktigt att förstå varför man vill ha ersättning, för att kunna utforma ersättningen korrekt och göra gränsdragningen så tydlig som möjligt.
Ulf Carnby 7 jan 2021
Bra synpunkter. I princip bör de mesta
Ske ideellt men med kompensation för div utlägg och större kostnader man har för sitt uppdrag. Där får man kanske vara lite flexibel och se vad som är rimligt och enligt ekonomiska reglerna.
Johan Balck 8 jan 2021
Vad jag förstår så är det snarare obalansen i arbetsinsatser som diskussionen syftar på, inte att man som ledare ska få ekonomisk ersättning.
Jag vet att vissa klubbar kör med poängsystem där man får olika poäng för olika typer av insatser, andra klubbar kör med att det alltid ska vara subventionerade läger för tränare och ungdomsledare och någon klubb räknar flitpoäng med extra poäng till fixaren. Poängen kan användas för att skapa balans, eller så sätter man ett ekonomiskt värde på poängen.